50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Mitä on PPC-markkinointi?

PPC-markkinointi – eli Pay-Per-Click -markkinointi – on digitaalisen markkinoinnin metodi, jossa mainostajat maksavat jokaisesta mainokseen kohdistuvasta klikkauksesta. PPC on hinnoittelumalli, jossa ei makseta näkyvyydestä eli impressioista, vaan konkreettisesta liikenteestä verkkosivustollesi.

PPC-mainonta on yleinen mainostusmuoto mm. hakukoneissa kuten Google Adsissa, jossa yritykset käyvät huutokauppaa avainsanoista, joilla he saavat omat mainoksensa hakutulossivujen kärkeen. PPC-mainontaa voidaan toteuttaa myös sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa, Tiktokissa ja Instagramissa sekä Display-mainontana eri verkkosivustoilla.

PPC-markkinointi on avaintekijänä digitaalisen markkinoinnin kentässä, ja sen ymmärtäminen on tärkeää jokaiselle internetissä tai sosiaalisessa mediassa mainontaa harkitsevalle.

Kesärenkaat avainsanan hakutulossivu
Googlen ensimmäiset 1-4 tulosta on useimmiten mainoksia. Lisäksi Shopping-mainokset näkyvät oikeassa reunassa.

PPC-markkinoinnin, SEM:n ja hakukoneoptimoinnin erot

PPC eli maksettu klikkipohjainen mainonta on online-markkinoinnin muoto, jossa mainostaja maksaa kukin klikkauksesta mainoksessaan, esimerkiksi hakukoneissa tai sosiaalisen median alustoilla. Pay-Per-Click -malli mahdollistaa mainoksen tarkan kohdennuksen ja välittömän liikenteen hankkimisen.

Hakukoneoptimointi eli SEO taas keskittyy sisällön ja rakenteen parantamiseen luonnollisen eli orgaanisen liikenteen saamiseksi hakutuloksissa. SEO tarkoituksena on parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneissa käyttämällä avainsanatutkimusta, parantamalla metatietoja, luomalla laadukasta sisältöä ja hankkimalla linkkejä muilta sivustoilta.

SEM (Search Engine Marketing, hakukonemarkkinointi) on laajempi käsite, joka kattaa sekä PPC:n että SEO:n hakukoneissa. SEM yhdistää maksetun mainonnan ja hakukoneoptimoinnin toimenpiteet tähtäimessään nostaa sivuston näkyvyyttä sekä maksettujen että orgaanisten hakutulosten kautta.

 • PPC: Maksettu, välitön liikenne, tarkka kohdennus.
 • SEO: Orgaaninen liikenne, pitkän aikavälin strategia, sisältöön ja rakenteeseen keskittyvä.
 • SEM: Kahden ylläolevan yhdistelmä, eli sekä maksettu että orgaaninen liikenne.

Miten PPC-markkinointi toimii?

PPC-markkinointi perustuu perinteisesti avainsanojen hyödyntämiseen Googlessa. Mainostajat tekevät tarjouksia tietyistä avainsanoista, toivoen mainostensa näkyvyyttä hakutulossivujen kärkipäässä käyttäjien etsiessä tietoa, palveluita tai ostettavaa näiden hakutermien perässä.  Mainoksen näyttökerran maksu peritään vasta, kun joku klikkaa mainosta.

Mainoksia voidaan kohdistaa tietyin perustein, joihin lukeutuvat mm.

 • Demografiset tekijät
 • Kiinnostuksen kohteet
 • Maantieteelliset alueet

Mainostajan asettama maksimihuuto avainsanalle määrittää osittain näkyvyyden. Hakukoneen algoritmi arvioi sen jälkeen, mitkä mainokset se näyttää korkeimmilla tuloksilla, huomioiden:

 • Hintatarjouksen suuruuden
 • Mainoksen relevanssin hakuun nähden
 • Mainoksen laadun

Mainonnan tehokkuus pohjautuu kykyyn tavoittaa potentiaalinen asiakas juuri hänen aktiivisen tiedonhaun hetkellään. Google-mainonta on eräs PPC-mainonnan suurimmista alustoista, mutta strategiaa hyödynnetään myös muilla hakukoneilla sekä sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa ja Instagramissa.

Google Ads-mainonnan parhaat käytännöt:

PPC-mainonnan avulla voit saada yrityksellesi nopeasti uusia vierailijoita, tarjouspyyntöjä ja kauppaa. Tapoja ja käytäntöjä PPC-kampanjoiden suunnitteluun ja rakentamiseen on monia, mutta yleensä kannattaa lähteä liikkeelle perusteista. Alla muutama vinkki, joilla pääset alkuun PPC-kampanjoiden suunnittelussasi:

Kohderyhmien ja avainsanojen määrittely

Aloita Google Ads -mainoskampanjoidesi rakentaminen määrittelemällä tarkkaan tavoitteesi ja kohderyhmäsi. Mieti, mitkä ovat ihanneasiakkaidesi demografiset tekijät, millaisia hakuja he tekevät Googlessa, ja missä he sijaitsevat. Valitse huolellisesti avainsanat, jotka resonoivat potentiaalisten asiakkaiden hakujen kanssa.
Aseta realistinen budjetti ja kilpailukykyiset tarjoukset maksimoidaksesi näkyvyytesi. Hyödynnä Googlen tarjoamia analytiikkatyökaluja kampanjasi optimointiin ja tulosten seurantaan.

Mainoksen laatu vaikuttaa sen sijaintii

Google Ads -mainosten sijoitteluun vaikuttavat kohdennusvalinnat, tarjoussummat, mainosten relevanssi hakuun nähden, sekä manuaaliset tai automaattiset sijoitusvaihtoehdot. Mitä laadukkaamman mainoksen teet, ja mitä paremmin se vastaa käyttäjän hakuun, sitä halvemman klikkihinnan useimmiten saat.

Klikkauksia vai kauppaa?

Google Ads-mainoksissa on mahdollista valita erilaisia kampanjatyyppejä ja tarjousstrategioita. Esimerkiksi “Maksimoi klikkaukset” hintatarjousstrategialla algoritmi optimoi mainoksiasi saamaan maksimimäärän klikkauksia mahdollisimman halvalla CPC:llä eli klikkihinnalla, kun taas “Maksimoi konversiot” -strategia tuo taas useammin kalliimmat klikkaushinnat mutta enemmän konversioita.

Google Ads PPC-markkinointi: kampanjan tavoitteet

Miksi PPC-markkinointi on kannattavaa?

Pay-Per-Click (PPC) markkinointi tarjoaa yrityksille tehokkaan välineen tavoittaa haluamansa kohderyhmä ja kasvattaa näkyvyyttä. Sen edut ovat moninaiset verrattuna muihin digitaalisen markkinoinnin strategioihin. Tässä muutamia keskeisiä etuja:

 • Nopeat tulokset: PPC-mainonta voi lisätä verkkosivuston liikennettä lähes välittömästi, kun taas hakukoneoptimointi (SEO) voi vaatia pidemmän ajan tulosten näkyäkseen. Mainokset saavat tavallisesti hyväksynnän samana päivänä, mikä tarkoittaa välitöntä maksimaalista näkyvyyttä.
 • Kohdennettu yleisö: PPC-mainonnan voi kohdistaa niin rajatusti kuin haluaa. Markkinoijat voivat kohdistaa mainoksensa tietyille demografisille ryhmille, kiinnostuksen kohteille ja sijainneille, mikä varmistaa oikean yleisön tavoittamisen.
 • Mitattavuus: PPC-mainonnalla on selkeästi mitattavat tulokset. Markkinoijat voivat seurata konversioiden määriä, sijoitetun pääoman tuottoa (ROI) ja muita keskeisiä KPI-mittareita.
 • Kustannustehokkuus: PPC-mainonta voi olla kustannustehokkaampi kuin perinteiset mainontamenetelmät, kuten televisio- tai painomedia, sillä mainostajat maksavat vain kun käyttäjä klikkaa heidän mainostaan, ja he voivat asettaa budjetin kampanjalleen
 • Hakukoneoptimointia tukeva vaikutus: PPC-mainontaa voidaan käyttää hankkimaan sivustolle nopeaa liikennettä, sillä SEO-vaatii pidemmän aikavälin toimiakseen.

PPC-markkinoinnin kanavat:

Google Ads:

Googlen tarjoama Google Ads -mainospalvelu on johtava hakukoneiden mainontaratkaisu. Sen maksettu mainonta perustuu hintatarjouskilpailuun, jossa yritykset tarjoavat rahaa mainosten näyttämisestä Googlen eri alustoilla. Hinta määräytyy klikkausten mukaan, ja mainoksia voi näkyä hakutuloksissa, mobiilisovelluksissa ja verkkosivuilla.

Facebook-mainonta

Facebook tarjoaa monipuolisia mainosmahdollisuuksia, jotka voivat ilmestyä käyttäjän uutisvirrassa, oikealla palstalla tietokonesivuilla ja mobiilin Stories-osiossa. Yritykset voivat hyödyntää erilaisia mainosmuotoja, kuten kuvia, videoita, karuselli- ja tuotemainoksia, sekä tarjota upottavia kokemuksia Facebookin sisällä.

Instagram-mainokset

Instagramissa voit tavoittaa asiakkaat sponsoroiduilla julkaisuilla, jotka integroituvat käyttäjien uutisvirtaan. Tarjolla on kuvamainoksia, videomainoksia, karusellimainoksia sekä tarinamainoksia ja Reels-mainoksia.
Instagram- sekä Facebook-mainosten hallinnointi tapahtuu Meta Business Managerin kautta.muun muassa feedin sisäiset mainokset, erilaiset brändimainokset, haastemainokset sekä eri brändien luomat filtterit ja tehosteet.

TikTok-mainonta

TikTok-mainonta keskittyy luoviin ja musiikillisiin mainoksiin, jotka sopivat alustan trendien ja haasteiden kanssa. Mainostyyppeihin kuuluvat muun muassa syötteen sisäiset mainokset, Brand Takeover -mainokset, erilaiest haastemainokset sekä yritysten luomat filtterit ja erikoistehosteet.

LinkedIn-mainokset

LinkedIn tarjoaa ammattimaisen ympäristön mainostaa palveluita ja tuotteita, ja se keskittyy pääosin B2B-markkinointiin. Mainostajat voivat kohdentaa mainoksensa tarkasti ammatillisten tietojen perusteella.

Miten oppia lisää PPC-markkinoinnista?

PPC-markkinointi on tehokas työkalu oikeissa käsissä. Se auttaa yrityksiä saavuttamaan kohdennettua liikennettä ja nopeita tuloksia käyttämällä hakukoneita, kuten Googlea, sekä sosiaalisen median alustoja, kuten Facebookia ja Instagramia. Aloittaaksesi PPC:n perusteiden oppimisen on tärkeää tutustua eri mainosplatformeihin, sekä niiden tarjoamiin työkaluihin ja ominaisuuksiin.

Hyödynnä myös maksuton Google Ads -kurssi Skillshopissa.

 

Sanasto