50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Hakukoneoptimointi työkalut – 11 parasta apuvälinettä SEO:on

Mitä SEO-työkaluja kannattaa käyttää? Tässä artikkelissa jaamme 11 parasta hakukoneoptimointityökalua niin aloittelijoille kuin ammattilaisille. Lue lisää ja löydä parhaat työkalut omiin tarpeisiisi.

BlogiHakukoneoptimointi
Mitkä ovat parhaat hakukoneoptimointi työkalut? Lue lisää ja löydä parhaat apuvälineet.

Artikkelin sisältö

Kuinka voisin helpottaa sivustoni hakukoneoptimointia? Mistä löydän oikeat hakusanat joita painottaa tekstissäni? Mitä SEO-työkaluja tarvitsen? Kannattaako näistä työkaluista maksaa?

Hakukoneoptimointi helpottuu merkittävästi kun käytössä on kunnon työkalut. Näitä työkaluja on netti pullollaan, joten oikeiden työkalujen valinta voi olla etenkin alussa haastavaa.

Tässä artikkelissa käyn läpi yksitoista suosikkiani, jotka soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneille SEO-guruillekin. Muista ettet kuitenkaan tarvitse näistä jokaista toteuttaaksesi voitokasta hakukoneoptimointia, vaan riittää kun valitset niistä itsellesi tärkeimmät ja hyödyllisimmät.

Paljonko hakukoneoptimointiyökalut maksavat?

Hakukoneoptimointityökalujen hintahaarukka on laaja: suuri osa työkaluista on ilmaisia, ja kalliimmat voivat maksaa jopa satoja euroja kuukaudessa. 

Sen lisäksi että tarjolla on lukuisia täysin ilmaisia työkaluja, löytyy lähes jokaisesta maksullisesta työkalusta karsittu maksuton versio. Ilmaiset työkalut auttavat sinut alkuun esimerkiksi pienempien sivustojen hakukoneoptimoinnissa, yleensä tiettyyn rajaan asti.

Laajempaan yrityskäyttöön tarkoitetut maksulliset työkalut tarjoavat enemmän ominaisuuksia, jotka tuovat entistä enemmän hyötyä ja helpotusta optimointiin.

Avainsanatutkimus ja auditointi

Aloitetaan tärkeimmästä kategoriasta. Ennen hakukoneoptimoinnin toteutusta tarvitsen selkeän suunnitelman, jonka luominen vaatii usein SEO-auditoinnin nykytilanteesta sekä tarkasti laaditun avainsanatutkimuksen.

Maksulliset työkalut kuten Ahrefs ja Semrush antavat selkeän kuvan sivustosi nykytilanteesta ja sijoittumista Googlen hakutuloksissa, sekä auttavat sinua löytämään parhaat avainsanat joita käyttää hakukoneoptimoinnissa. Jos näiden työkalujen hinta hirvittää, voit hyödyntää myös Googlen tarjoamia ilmaisia työkaluja.

Ahrefs

Ahrefs on yksi suosituimmista hakukoneoptimointityökaluista jota käyttävät niin suuret organisaatiot kuin pienemmätkin digitoimistot ja hakukoneoptimoijat ympäri maailmaan.

Ahrefs antaa jokaiselle sivustolle pisteytyksen perustuen sivuston linkkiprofiiliin. Pisteytyksen lisäksi näet sivustolle upotettujen hakusanojen määrän, sekä tarkan arvion kuukausittaisesta orgaanisesta liikenteestä.

Ahrefs Domain Overview

Domain overviewin lisäksi voit hyödyntää Ahrefsin hakusanatyökalua, joka antaa arvion tietyn hakusanan hakumääristä, kilpailutilanteesta sekä haastavuudesta, tai backlinkien tutkimiseen suunnattuja työkaluja, jotka auttavat vertailemaan omaa linkkiprofiia kilpailijoihin. Ahrefs antaa myös hyviä suosituksia mm. sisäisten linkkien hyödyntämisestä hakukoneoptimoidessa sivustoasi.

Ahrefsin etuna on intuitiivinen käyttöliittymä, minkä vuoksi Ahrefsin käytön opettelu on helppoa ja sopii erinomaisesti myös aloittelijoille.

Ahrefsin hinta: 89, 179, 369 tai 899 euroa kuukaudessa tilauksesta riippuen.

Semrush

Semrush toimii pitkälti samalla periaatteella kuin Ahrefs, tarjoten käytännössä kaikki samat ominaisuudet. Semrush on hieman Ahrefsia monimutkaisempi, jonka vuoksi Semrush ei ole välttämättä paras vaihtoehto aloittelijalle.

Semrushin Keyword Magic Tool on hakusana-analyysien kiistaton kuningas. Keyword Magic on mahdollistaa satojen relevanttien hakusanojen löytämisen muutamalla napin painalluksella, jotka saat helposti siirrettyä Exceliin tai Google Sheetsiin.

Semrushin hinta: 119,95 , 229,95 , tai 449,95 euroa kuukaudessa tilauksesta riippuen.

Semrush Domain Overview

Googlen ilmaiset palvelut: Search Console, Trends ja Keyword Planner

Jos haet toimivaa all in one -työkalua, mutta et halua maksaa kolminumeroista summaa kuukaudessa, on ilmainen Google Search Console erinomainen vaihtoehto.

Googlen oma palvelu tarjoaa luotettavaa dataa, jonka avulla voit seurata sivustosi näkyvyyttä hakutuloksista, sekä löytää kehityskohteita sivustosi tekniikasta.

Google Search Consolella voit

  • Seurata sivustosi sijoituksia Googlen hakutuloksissa
  • Varmistaa että Google crawlaa sivustosi
  • Seurata backlinkkien määrää
  • Nähdä tarkat klikkimäärät eri hakusanojen SERPeissä

Google Keyword Planner on Analyticsiin integroitu työkalu, joka mahdollistaa tarkkojen hakumäärien seuraamisen. Keyword Planner on alunperin suunnattu maksetun mainonnan tueksi, mutta sitä voidaan yhtälailla hyödyntää myös SEO-puolella.

Keyword Plannerilla voit:

  • Nähdä tarkat hakumäärät
  • Rajata hakumäärät alueittain
  • Vertailla keskimääräisiä klikkihintoja eri hakusanoilla

Search Consolen ja Keyword Plannerin lisäksi voit hyödyntä myös Google Trendsiä, joka näyttää eri avainsanojen hakumäärien muutokset trendikäyrinä ja suhdelukuina.

Trends ei näytä tarkkoja hakumääriä, jonka vuoksi sen tehokas hyödyntäminen yksinään on haastavaa. Trends toimiikin erinomaisesti muiden työkalujen tukena.

Keywords Everywhere

Keywords Everywhere on ilmainen Chrome-lisäosa, joka ehdottaa avainsanoja jokaisen Google-haun ohessa. Lisäosa tarjoaa ideoita long tail -hakusanoihin sekä aiheeseen liittyviä hakuja ja kysymyksiä.

Keywords Everywheren käyttö on yksinkertaista: riittää kuin aktivoit lisäosan Chromen asetuksista, jonka jälkeen plugari toimii täysin automaattisesti.

Kuvakaappaus Keywords Everywheren näkymästä hakusanalla “hakukoneoptimointi”. Dataruudut ilmestyvät SERP:in oikealla puolelle.

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog on raskaan sarjan crawler-työkalu, joka crawlaa sivuston läpi etsien sieltä ongelmia, virheitä sekä puutteita. Sovellus listaa sivuston virheet ja ehdottaa toimenpiteitä niiden korjaamiseksi.

Screaming frogilla selvität mm. virheelliset URL:it, kanonikalisaatio-ongelmat ja mm. rikkinäiset sisäiset linkit. 

Screaming Frog maksaa 149 puntaa vuodessa. Sovelluksesta on olemassa myös rajoitettu ilmaisversio, joka kattaa osan tärkeimmistä perusominaisuuksista. Ilmaisversio riittää SEO-toimenpiteisiin suurimmalle osalle käyttäjistä, ja maksullinen versio on sen sijaan suunnattu ammattilaisille. Screaming Frogin pro-versio mahdollistaa sovelluksen integroinnin Google Analyticsiin, PageSpeed Insightsiin tai Search Consoleen.

Työkalu antaa selkeät ja intuitiiviset raportit, jotka ovat helposti vietävissä Exceliin tai Google Sheetsiin. 

Sivuston nopeusoptimointi

Hidas sivusto on synonyymi huonolle käyttäjäkokemukselle, sekä toimii hidasteena hakukoneoptimoinnin tuloksille. Sen lisäksi että potentiaaliset asiakkaat poistuvat todennäköisemmin hitailta sivuilta, eivät ne miellytä Googlen algoritmeja. Tällöin hyvistä sijoituksista hakutuloksissa on turha haaveilla.

Koska Google pyrkii tarjoamaan käyttäjän tarpeita palvelevia tuloksia, ei hidas sivusto vastaa algoritmin vaatimuksia tänä päivänä. Panostamalla sivuston nopeusoptimointiin et anna kilpailijoillesi turhaa siimaa.

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights on Googlen ilmainen työkalu sivuston suorituskyvyn testaamiseksi. PageSpeed Insights hyödyntää Chrome-käyttäjien dataa sekä laboratorio-olosuhteissa mitattuja tuloksia.

Suorituskyvyn arviointiin PageSpeed Insights käyttää Googlen Lighthouse-työkalua, joka suorittaa erilaisia kvantitatiivisia mittauksia sivustolle.

Työkalu erittelee mittaustulokset desktop- ja mobiilituloksiin. Yhä suurempi osa Google-hauista tehdään älypuhelimilla, jonka vuoksi sivuston mobiilioptimointi on elintärkeää. Vaikka sivusto toimisi pöytäkoneella tai läppärillä täydellisesti, johtaa huono mobiilioptimointi sivuston huonoihin hakutuloksiin.

PageSpeed Insights kertoo myös sivuston hitauden aiheuttajat sekä suosittelee toimenpiteitä joilla korjata ne.

Kuvakaappaus PageSpeed Insightin tulosnäkymästä

Kuvien optimointi

Kuvatiedostojen optimointi on erinomainen keino edistää sivuston hakukonenäkyvyyttä. SEO-optimoiduilla kuvilla voidaan saavuttaa merkittävää hyötyä.

Usein suurin ongelma kuvatiedostojen kanssa on niiden koko: liian suuret kuva hidastavat sivustoasi merkittävästi. Vaikutus näkyy jo yli 100 kilotavun tiedostoissa.

Tähän on onneksi useampikin ilmainen ratkaisu. Erilaisilla työkaluilla voit helposti kompressoida kuvatiedostojasi ilman että kuvanlaatu tai resoluutio heikkenee merkittävästi.

Jos kuvan resoluutio on yli 1080p tai tiedostokoko yli 1 mb, älä laita kuvaa raakana sivustolle ilman redusointia.

TinyPNG

TinyPNG on ilmainen kuvatiedostojen pakkaamiseen käytetty työkalu. Työkalun käyttö on äärimmäisen helppoa: vedät kuvatiedoston suoraan ruutuun, jonka jälkeen lataat pakatun tiedoston koneellesi.

TinyPNG mahdollistaa jopa 20 kuvatiedoston yhtäaikaisen retusoinnin yhdellä napin painalluksella. Kerralla pakatut kuvat latautuvat näppärästi omaan kansioonsa. 

Squoosh

Jos haluat viedä kuvien hifistelyn ja säätämisen vielä pidemmälle kuin TinyPNG:llä, kannattaa tutustua ilmaiseen Squooshiin. Squoosh mahdollistaa pikselintarkan kuvien muokkaamisen, sekä voit itse vaikuttaa, kuinka paljon kuvatiedostoa kompressoidaan.

Molemmat vaihtoehdot ovat erinomaisia työkaluja kuvien kompressointiin TinyPNG:n ollessa 

Tulosten seuranta

Ilman selkeitä tavoitteita ja tulosten aktiivista seuraamista hakukoneoptimointi on puhdasta hakuammuntaa. Analyytikkatyökalut antavat reaaliaikaista dataa sivustosi kävijämääristä, konversioista sekä kuinka kauan vierailija sivustollasi viihtyy.

Google Analytics

Listauksen viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä on analytiikkatyökalujen ehdoton ykkönen: Google Analytics. Ilmainen Analytics on paras kumppanisi, joka antaa raakaa dataa ja auttaa löytämään kehityskohtia.

Riittävän pitkällä aikavälillä numerot eivät valehtele, ja markkinoinnin toteuttaminen helpottuu merkittävästi, kun tietää mikä toimii ja mikä ei.

Uusi GA4 tarjoaa entistä laajemmat työkalut datan keruuseen, joka helpottaa markkinoinnin seurantaa ja suunnittelua entisestään. Uuden päivityksen myötä Analytics antaa entistä tarkempaa tietoa siitä, mitä asiakkaat sivustollasi tekevät.

Yhteenveto – Oikeilla työkaluilla varmistat parhaat tulokset

Kuten kaikissa muissakin projekteissa, hommat hoituu jouhevammin kun työkalupakki on kunnossa. Eihän taloakaan rakenneta pelkällä ruuvarilla ja vasaralla, vaan on oltava asianmukaisen välineet joka tilanteeseen.

Näillä työkaluilla pääset helposti alkuun. Ilmaiset työkalut auttavat sinut pitkälle, joten et ainakaan vielä joudu murehtimaan kalliiden SEO-työkalujen hankkimisesta.
Jos epäilet että aikasi ja osaamisesi ei riitä, ei hätää, autamme sinua mielellämme menestyksekkään hakukoneoptimoinnin toteutuksessa. Ota yhteyttä ja sovitaan lyhyt palaveri, jossa käydään läpi sivustosi hakukoneoptimoinnin nykytilanne.

Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Liity Muutos Digitalin postituslistalle. Saat sähköpostiisi säännöllisen epäsäännöllisesti julkaistavan uutiskirjeemme, jossa avaamme digimarkkinoinnin parhaita tekniikoita.
Tilaa uutiskirje
Meiltä et saa turhaa postia.