50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Parhaat SEO-avainsanatyökalut: Vertailussa ilmaiset ja maksulliset

Viimeksi käsittelimme hakukoneoptimoinnin avainsanoja – tällä kertaa selvitetään millä ne löydetään. Avainsanatyökalut ovat olennainen osa hakukoneoptimointia. Niiden käyttäminen sisällöissä auttaa verkkosivustoja sijoittumaan korkeammalle hakukonetuloksissa, tavoittamaan potentiaalisia asiakkaita ja kasvattamaan näkyvyyttään digitaalisessa ympäristössä. Alkuvaiheessa oikeiden avainsanojen löytäminen voi tuntua taistelulta tuulimyllyjä vastaan – tässä vaiheessa avainsanatyökalut astuvatkin kehiin. Avainsanatyökalu antaa tiukkaa dataa avainsanojen hakumääristä, kilpailutilanteesta, sekä…

BlogiHakukoneoptimointi, Sisältömarkkinointi

Artikkelin sisältö

Viimeksi käsittelimme hakukoneoptimoinnin avainsanoja – tällä kertaa selvitetään millä ne löydetään.

Avainsanatyökalut ovat olennainen osa hakukoneoptimointia. Niiden käyttäminen sisällöissä auttaa verkkosivustoja sijoittumaan korkeammalle hakukonetuloksissa, tavoittamaan potentiaalisia asiakkaita ja kasvattamaan näkyvyyttään digitaalisessa ympäristössä.

Alkuvaiheessa oikeiden avainsanojen löytäminen voi tuntua taistelulta tuulimyllyjä vastaan – tässä vaiheessa avainsanatyökalut astuvatkin kehiin. Avainsanatyökalu antaa tiukkaa dataa avainsanojen hakumääristä, kilpailutilanteesta, sekä muista tärkeistä metriikoista, jotka auttavat suunnittelemaan sivuston sisällöntuotantoa ja hakukoneoptimointia.

Tässä artikkelissa esittelen sekä maksullisia että ilmaisia avainsanatyökaluja käyden läpi niiden ominaisuuksia, etuja ja rajoituksia. Kun löydät itsellesi sopivimman avainsanatyökalun, olet valmis hyppäämään suoraan syvään päätyyn hakukoneoptimoinnin maailmassa.

Mitä on avainsanatyökalut ja mihin niitä käytetään?

Avainsanatyökalujen tärkein tehtävä on antaa SEO:ille ja sisällöntuottajille syvällistä tietoa eri avainsanojen suorituskyvystä hakukoneissa. Työkalut ovat avainasemassa SEO- ja sisältöstrategian suunnittelussa ja toteutuksessa, sillä ne auttavat tunnistamaan, mitkä hakutermit tai fraasit löytävät potentiaaliset asiakkaasi.

Mihin avainsanatyökaluja käytetään?

Avainsanatutkimus

Avainsanatutkimus tarkoittaa potentiaalisten asiakkaiden hakukoneissa käyttämien hakusanojen etsimistä ja analysointia. Se auttaa ymmärtämään, mitä termejä ja lauseita ihmiset käyttävät hakukoneissa etsiessään tietoa, tuotteita tai palveluita.

Työkalut tarjoavat myös arvokasta tietoa hakusanojen suosiosta, kilpailusta ja trendeistä, auttaen optimoimaan markkinointistrategiasi ja sisältösi vastaamaan kysyntää paremmin

Google Sheets on oiva työkalu avainsanatutkimuksen tulosten käsittelyyn ja presentaatioon. Hakusanat voi listata .csv tai Excel-tiedostosta suoraan Google Sheetsiin,.
Avainsanatyökaluista saa hakutermit ladattua helposti esim. Google Sheetsiin

Sisältöstrategian kehittäminen

Ymmärrys avainsanoista auttaa luomaan kohdennettua ja arvokasta sisältöä, joka vastaa käyttäjien hakutarkoitukseen (Search Intent). Hyödyntämällä avainsanatutkimusta sisältöjen suunnittelussa voit tuottaa johdonmukaista sisältöä, joka sijoittuu Googlessa, tarjoaa lukijalle lisäarvoa sekä konvertoi.

Kilpailija-analyysi 

Avainsanatyökalut mahdollistavat myös kilpailijoiden avainsanojen ja SEO-strategioiden analysoinnin. Tutkimalla kilpailijoiden avainsanoja voit löytää mahdollisuuksia erottautua kilpailijoista ja löytää aukkoja heidän strategioissaan, joita voit hyödyntää. Tutki missä kilpailijasi onnistuvat, ja missä eivät.

Maksetun mainonnan suunnittelu

Avainsanatyökalut ovat hyödyllisiä myös digitaalisen mainonnan, kuten Google Ads -kampanjoiden suunnittelussa. Niiden avulla voit valita oikeat avainsanat, joihin budjetti kannattaa kohdentaa saavuttaaksesi parhaan mahdollisen ROAS:in (Return On Ad Spend).*

* Voit lukea lisää digimarkkinoinnin tärkeimmistä mittareista täältä.

Trendien seuraaminen

Työkalut kuten Google Trends antavat tietoa siitä, miten eri avainsanojen suosio muuttuu ajan myötä. Avainsanatrendien seuraminen auttaa ennakoimaan ja hyödyntämään markkinoiden muutoksia ja uusia trendejä.

Parhaat ilmaiset työkalut – Näillä pääset alkuun

Netti on pullollaan ilmaisia avainsanatyökaluja, joiden laatu ja luotettavuus vaihtelee hurjasti. Sen sijaan että googlaat “free seo tool” ja valitset vähiten epäilyttävän vaihtoehdon, tutustu mieluummin Googlen tarjoamiin ilmaisiin työkaluihin. Googlen ilmaiset työkalut ovat luotettavia ja tarjoavat ensimmäisen osapuolen dataa, toisin kuin monet kalliitkin työkalut.

Vaikka ilmaisilla työkaluilla pääsee hyvin alkuun, puuttuu niistä ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä hakukoneoptimoinnin myöhäisemmissä vaiheissa. Aloita ilmaisilla työkaluilla, ja tutustu maksullisiin vaihtoehtoihin hakukoneoptimointiprojektisi laajentuessa.

Google Keyword Planner 

Google Keyword Planner on suunniteltu alun perin Google Ads -mainostajille, mutta se on muodostunut arvokkaaksi työkaluksi myös hakukoneoptimointiin. GKP tarjoaa tärkeää tietoa avainsanojen hakuvolyymeista, kilpailutasosta sekä klikkihinnoista.

Keyword Plannerin vahvuus piilee sen suorassa yhteydessä Googlen laajaan hakudataan, mikä tekee tiedoista erittäin luotettavia. Suomenkielisessä Adsissa työkalu kanta nimeä Avainsanojen suunnittelija, ja löydät sen Työkalut-osiosta.

Miinuspisteitä Keyword Planner saa avainsanatietokannan suuruudesta. Se nimittäin tarjoaa 67,9% vähemmän avainsanaideoita kuin maksulliset työkalut.

 • Hakuvolyymi ja kilpailutaso: Avainsanasuunnittelijan avulla voit selvittää, kuinka usein tiettyjä avainsanoja haetaan ja arvioida näiden hakujen kilpailutasoa.
 • Avainsanaideoiden generointi: Voit syöttää Keyword Plannerille aiheita tai URL-osoitteita, ja työkalu ehdottaa automaattisesti relevantteja avainsanoja, jotka voivat auttaa laajentamaan avainsanatutkimustasi.
Google Keyword Planner. Avainsanoja Googlen hausanatyökalussa koskien hakukoneoptimointia. Hakujen keskimääräinen volyymi ja muutokset sarakkeissa, sekä kilpailutiedot hakusanoista. Google Keyword Planner on hakusanatyökalu Google Ads-mainontaan, ja sitä käytetään myös hakukoneoptimoinnissa.
Esimerkki tuloksista avainsanalla “hakukoneoptimointi”

Google Trends

Google Trends tarjoaa uniikin näkökulman avainsanatutkimukseen antamalla tietoa avainsanojen hakutrendien muutoksista ajan myötä. Se on erinomainen työkalu sesonkien, uusien trendien ja nousevien aiheiden tunnistamiseen.

Google Trendsin avulla voit:

 • Seurata avainsanojen suosiota ajan myötä: Näet, miten tietyn avainsanan suosio on kehittynyt päivien, viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien aikana.
 • Vertailla avainsanojen kehitystä: Voit verrata useiden avainsanojen suosiota keskenään. Näet näppärästi mitkä termit ovat nousussa ja mitkä laskussa.
 • Alueellinen kysyntä: Google Trends näyttää, missä maantieteellisillä alueilla tietty avainsana on suositumpi, mikä auttaa kohdentamaan sisältöä tietyille markkinoille.

Älä luota pelkkään Trendsiin, vaan hyödynnä sitä esimerkiksi Keyword Plannerin tukena.

Google Trends on avainsanatyökalu hakutermien trendin seurantaan
<em>Google Trends on avainsanatyökalu hakumäärien kehityksen seurantaan<em>

Parhaat maksulliset avainsanatyökalut

Seuraavaksi siirrymme maksullisiin avainsanatyökaluihin, jotka tarjoavat vielä syvällisempiä analytiikkaominaisuuksia ja monipuolisempia tutkimusmahdollisuuksia.

Ahrefs

Aloitetaan omasta suosikistani, Ahrefsista. Ahrefs on monipuolinen ja intuiitivinen apuväline, joka tarjoaa loistavan avainsanatyökalun lisäksi liudan hyödyllisiä SEO-työkaluja aina teknisestä hakukoneoptimoinnista ulkoiseen hakukoneoptimointiin. Kyseessä on siis todellinen All In One -ratkaisu, joka sopii sekä suurille että pienille digitoimistoille.

Koska aiheenamme on avainsanatyökalut, keskitytään ainoastaan Ahrefsin Keywords Exploreriin. Pelkästään suomenkielisiä avainsanoja löytyy kymmeniä miljoonia, joista lähes jokaiselle on tarjolla hyödyllistä metriikkaa ja nippelitietoa.

Relevanttien avainsanojen löytäminen Keyword Explorerilla on varsin helppoa: Syötät pääavainsanan hakupalkkiin, ja Ahrefs ehdottaa automaattisesti aiheen ympärille liittyviä avainsanoja. Avainsanaehdotusten lisäksi Ahrefs arvioi muun muassa avainsanan vaikeustason, kuukausittaisen volyymin sekä potentiaalisen liikenteen.

Ahrefsin tärkeimmät ominaisuudet avainsanatutkimukseen:

 • Laaja avainsanatietokanta: Ahrefs tarjoaa pääsyn valtavaan määrään avainsanoja monilta eri markkinoilta ja kielialueilta.
 • Klusterointi: Ahrefsin avulla voit luoda avainsanaklustereita tiettyjen teemojen ympärille.
 • Syvälliset kilpailuanalyysit: Mahdollistaa kilpailijoidesi avainsanojen
Ahrefs on loistava työkalu avainsanojen tutkimiseen ja uusien avainsanojen löytämiseen.

Semrush

Semrush on erittäin suosittu digitaalisen markkinoinnin työkalu, joka tarjoaa käyttäjille laajan valikoiman ominaisuuksia SEO:n, sisältömarkkinoinnin, kilpailija-analyysin ja PPC-mainonnan kampanjoiden hallintaan. Sitä pidetään Ahrefsin rinnalla yleisesti ottaen parhaana työkaluna hakukoneoptimoijalle ja sisältömarkkinoinnin ammattilaisille.

Semrushin Keyword Magic Tool on yksi luotettavimmista avainsanatyökaluista, joka tarjoaa syvällistä tietoa avainsanojen hakuvolyymista, kilpailutasosta ja klikkihinnoista. Työkalu on suunniteltu helpottamaan avainsanatutkimusta tarjoamalla tarkkoja suodattimia ja kattavaa dataa, joka auttaa tunnistamaan parhaat mahdollisuudet näkyvyyden kasvattamiseen hakukoneissa. Semrushin laajan avainsanakannan avulla pääset käsiksi Long Tail -avainsanoihin, joista kilpailijasi eivät ole kuullutkaan.

Semrushin vahvuus piilee myös sen kyvyssä tarjota tietoa kilpailijoiden avainsanakäytöstä ja online-strategioista, mikä mahdollistaa markkinarakojen tunnistamisen ja oman strategian hienosäätämisen.

Semrushin edut:

 • Laajin avainsanatietokanta: Tarjoaa pääsyn kymmeniin miljooniin suomenkielisiin avainsanoihin.
 • Syvälliset kilpailija-analyysit: Mahdollistaa kilpailijoiden strategioiden tutkimisen.
 • Avainsanatutkimus: Auttaa löytämään ja priorisoimaan tehokkaimmat avainsanat.
 • SEO- ja PPC-suunnittelu: Tukee sekä orgaanisen että maksetun näkyvyyden strategioita.
Semrush avainsanatyökalu. Keyword Overview tool antaa Ahrefsin tapaan loistavan kuvan avainsanasta.
Keyword Overview -työkalu Semrushissa antaa kattavan yleiskuvan avainsanasta.

Keywords Everywhere

Keywords Everywhere on Chrome-selainlaajennus, joka tarjoaa avainsanatietoja suoraan verkkopalveluiden, kuten Google-haun, YouTuben, Amazonin ja monien muiden alustojen hakutulossivuille.

Laajennus on erityisen kätevä, sillä se säästää aikaa ja vaivaa antamalla välittömästi tärkeää tietoa avainsanoista, kuten hakuvolyymit, CPC (Cost Per Click) ja kilpailutasot ilman, että käyttäjän tarvitsee siirtyä erilliseen työkaluun tai verkkosivustoon tiedon saamiseksi. Keywords Everywhere toimii Chromella, Edgellä sekä Firefoxilla.

Keywords Everywhere maksaa paketista riippuen $1.75, $6 tai 25 dollaria kuukaudessa. Halvemmat versiot ovat varsin riittäviä, joten kyseessä on ehdoton hankinta jokaiselle SEO-nikkarille.

Keywords Everywhere on avainsanatyökalu Googlen tuloksiin
Esimerkki SERPin reunaan ilmestyvästä ruudusta haulla “hakukoneoptimointi”

SE Ranking

SE Ranking on kattava SEO-työkalu, joka tarjoaa monipuolisia ominaisuuksia avainsanatutkimuksesta sivuston auditointiin ja kilpailijoiden seurantaan. Se on suunniteltu sekä aloitteleville että kokeneille markkinoijille, jotka etsivät yksityiskohtaisia analytiikka- ja seurantatyökaluja verkkosivustojensa optimointiin. SE Ranking erottuu erityisesti käyttäjäystävällisyydellään ja kustannustehokkuudellaan, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon kaikenkokoisille toimijoille

SE Rankingin avainsanatutkimustyökalu tarjoaa laajan datan avainsanoista, mukaan lukien hakuvolyymit, kilpailutasot ja paljon muuta. Tämä työkalu auttaa tunnistamaan tehokkaita avainsanoja, jotka voivat parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa. Sen intuitiivinen käyttöliittymä ja suodatusominaisuudet tekevät avainsanojen löytämisestä ja analysoinnista helppoa ja nopeaa.

SE Rankingin tärkeimmät ominaisuudet:

 • Laaja avainsanatietokanta: Pääsy kattavaan avainsanadataan eri markkinoilta ja kielialueilta.
 • Avainsanatutkimus: Helppo avainsanojen löytäminen, analysointi ja filtteröinti hakuvolyymien, kilpailutasojen ja muiden metriikkojen perusteella.
 • Kilpailijoiden seuranta: Syvällinen kilpailija-analyysi, joka mahdollistaa kilpailijoiden avainsanojen ja sijoitusten vertailun.
 • SEO-auditointi: Kattavat sivuston auditoinnit teknisten ongelmien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi.
 • Rank Tracker: Avainsanojen sijoitusten seuranta hakukoneissa, mikä auttaa mittaamaan SEO-strategian tehokkuutta.
 • Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä: Helppokäyttöinen ja intuitiivinen alusta, joka tekee avainsanatutkimuksesta ja SEO-analyysistä sujuvaa.
SE Ranking on monipuolinen avainsanatyökalu ja SEO-ohjelmisto.

Yhteenveto – Ota niskalenkki kilpailijoistasi oikeilla työkaluilla

Tässä artikkelissa esittelemäni työkalut tarjoavat laajan valikoiman ominaisuuksia, jotka auttavat niin aloittelijoita kuin kokeneita markkinoijia saavuttamaan tavoitteensa. Ilmaiset työkalut, kuten Google Keyword Planner ja Google Trends, tarjoavat vankan perustan avainsanatutkimukseen ilman rahallista panostusta, kun taas maksulliset työkalut kuten Ahrefs ja Semrush vievät SEO-analyysit ja kilpailuedun etsimisen syvemmälle tasolle.

Muista, että työkalujen valinta riippuu tavoitteistasi, resursseistasi ja siitä, mitä haluat saavuttaa. Aloita ilmaisilla työkaluilla ja tutustu niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kun projektisi kasvaa ja tarpeet monimutkaistuvat, harkitse siirtymistä kattavampiin, maksullisiin ratkaisuihin.

Jos koet, että avainsanojen etsiminen ja hakukoneoptimointi ovat ylivoimaisia tai aikasi ei yksinkertaisesti riitä niiden tehokkaaseen hallintaan, anna meidän auttaa!

SEO-eksperttimme ovat valmiita auttamaan sinua rakentamaan menestyksekkään digitaalisen markkinointistrategian. Ota yhteyttä, niin sovitaan palaveri, jossa käymme läpi sivustosi hakukoneoptimoinnin nykytilanteen ja suunnittelemme, miten voimme auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Liity Muutos Digitalin postituslistalle. Saat sähköpostiisi säännöllisen epäsäännöllisesti julkaistavan uutiskirjeemme, jossa avaamme digimarkkinoinnin parhaita tekniikoita.
Tilaa uutiskirje
Meiltä et saa turhaa postia.