50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Kuvien hakukoneoptimointi – parhaat vinkit

Kuvien hakukoneoptimointi on erinomainen keino edistää sivuston hakukonenäkyvyyttä. Kilpailu kuvien hakukonenäkyvyydestä on kovaa, ja puutteellisella kuvien hakukoneoptimoinnilla jäät täysin kilpailun ulkopuolelle.

BlogiHakukoneoptimointi
Kuvien hakukoneoptimointi on erinomainen keino edistää sivuston hakukonenäkyvyyttä.

Artikkelin sisältö

Kuvien hakukoneoptimointi on erinomainen keino edistää sivuston hakukonenäkyvyyttä sekä erottua joukosta myös Googlen kuvahaussa.

Tiettyjen hakusanojen yhteydessä Google tarjoaa myös kuvia hakutuloksissa. Kilpailu kuvien hakukonenäkyvyydestä on kovaa, ja puutteellisella kuvien hakukoneoptimoinnilla jäät täysin kilpailun ulkopuolelle.

Kuvatiedostojen SEO-optimointi voi pahimmassa tapauksessa unohtua kokonaan, jolloin kuvien potentiaali Google-näkyvyyden parantamisessa jää kokonaan käyttämättä.

Tässä artikkelissa käyn läpi yleisimmät toimenpiteet ja vinkit, joilla maksimoit sivustosi kuvatiedostojen tuoman hyödyt ja saavutat parempia tuloksia Googlen hakutuloksissa.

Miksi kuvien hakukoneoptimointi on tärkeää?

SEO-optimoidut kuvat auttavat Googlen algoritmeja indeksoimaan kuvatiedostosi, sekä näyttämään sivustoasi ylempänä Googlen hakutuloksissa.

Tämän vuoksi kuvien SEO-optimoinnin tilannetta olisi hyvä seurata tasaisin väliajoin. Kattava hakukoneoptimoinnin audit näyttää kuvien hakukoneoptimoinnin nykytilanteen.

Sen lisäksi että saavutat hyvän sijoituksen SERP:issä, edistät myös sivustosi sijoituksia Googlen kuvahaussa.

Koska Googlen algoritmit eivät fyysisesti näe kuvia, käyttää Google kuvien indeksointiin muun muassa alt-tekstiä, tiedostonimeä sekä sivuston kontekstia.

Tämän vuoksi kuvien oikeaoppinen SEO-optimointi on erityisen tärkeää jotta Googlen hakurobotit ylipäätään löytävät sivustosi kuvat. 

Käytä hakusanoja oikein – Vältä suurimmat virheet

Kuvien otsikot, alt-tekstit sekä tiedostonimet ovat oikeaoppisesti ja maltillisesti hyödynnettyinä erinomainen paikka upottaa tärkeitä hakusanoja.

Liika hakusanojen spämmääminen ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu ja voi johtaa Googlen antamiin sanktioihin. Niin kutsuttu keyword stuffing luetaan kiellettyihin metodeihin myös kuvien hakukoneoptimoinnissa.

Kuvien hakukoneoptimoinnissa käytettyjen hakusanojen tulisi olla muun sisällön kannalta relevantteja, sekä kuvastaa itse kuvan sisältöä.

Nimeä kuvat oikein

Jo pelkkä kuvan tiedostonimen muuttaminen edistää kuvien SEO-optimointia huomattavasti. Pelkkä numerosarja tiedoston nimenä ei anna Googlen algoritmeille minkäänlaista käsitystä kuvan sisällöstä.

Hyvä kuvatiedoston nimi kertoo mitä kuva esittää sisältäen vähintään yhden relevantin hakusanan. Numeroiden ja ääkkösten käyttö ei ole suositeltavaa.

Muista kuvien alt-tekstit

Alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti on kuvien vaihtoehtoinen tekstiattribuutti lähdekoodissa joka ei näy suoraan lukijalle.

Alt-tekstin tarkoitus on ilmaista kuvan sisältö mahdollisimman tarkasti ja selväsanaisesti. Tämä auttaa Googlen hakualgoritmejä tunnistamaan kuvan sisällön sekä indeksoimaan kuvatiedoston. Hakukoneoptimoinnissa Alt-tekstien pääasiallinen tavoite on sisältää avainsanoja, jotka viestivät kuvan relevanssia tekstisisältöön nähden.

Vaihtoehtoinen toimii myös tekstivastineena, jolloin esimerkiksi näkövammaisten käyttämät ruudunlukuohjelmat pystyvät kuvailemaan kuvatiedoston sisällön mahdollisimman selkeästi.

Alt-tekstiin voidaan upottaa tärkeitä hakusanoja, niitä kuitenkaan holtittomasti spämmimättä.

SEO-optimoitu alt-teksti on esimerkiksi tuotekuvaus, joka sisältää siihen olennaisimman hakutermin. 

Pitkä lista hakusanoja ei ole hyvä alt-teksti. Sen sijaan kuvaa kuvaileva lause tai kaksi on paras.

Käytä laadukkaita ja omaperäisiä kuvia

Esimerkiksi verkkosivuilla tai sosiaalisen median postauksissa on tärkeää panostaa myös kuvien laatuun sekä omaperäisyyteen. Laadukas kuva kiinnittää lukijan huomion sekä parantaa sivuston ja postauksen estetiikkaa huomattavasti.

Vaikka suuret kuvatiedostot hidastavat verkkosivuja, tulisi korkeaan laatuun ja etenkin resoluutioon panostaa. Sumea tai huonolaatuinen kuva voi pahimmillaan karkoittaa potentiaalisen asiakkaan.

Kuvitusta suunnitellessa on kannattavinta käyttää uniikkeja kuvia, eikä kopioda niitä joltain muulta sivustolta tai käyttää suosituimpia kuvapankkikuvia.

Uniikki ja huomion kiinnittävä kuva voi ajaa sivustolle liikennettä huonommillakin hakusijoituksilla Googlen kuvahaussa.

Kuvatiedoston koko

Liian suurikokoiset ja korkean resoluution kuvat ovat raskaita tiedostoja, jotka voivat hidastaa sivuston nopeutta huomattavasti sekä johtaa huonompiin sijoituksiin Googlen hakutuloksissa.

Sivuston nopeus on yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoinnin osa-alueista, mitä ei kannata missään nimessä pilata liian suurilla ja raskailla kuvatiedostoilla.

Jo yli 100 kb kuvatiedostot vaikuttavat sivuston nopeuteen.

Tämän vuoksi on erittäinkin suositeltavaa pakata kuvatiedostot tai suosia matalampaa resoluutiota. Kuvatiedostojen pakkaamiseen on olemassa erilaisia ilmaisia sovelluksia, jotka keventävät tiedostoa tinkimättä liikaa kuvanlaadusta. Ilmaisia sovelluksia ovat muun muassa TinyPNG sekä Squoosh.

Vaikka kuvanlaadusta tai resoluutiosta karsiminen voi johtaa nopeampaan sivustoon, ei liian huonolaatuisista tai pikselöityneistä kuvista ole juurikaan hyötyä.

Kuvien sivustokartat

Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta on järkevää lisätä sivuston kaikille kuville oma sivustokartta. Kuville voidaan luoda joko kokonaan oma sivustokartta tai ne voidaan liittää osaksi jo olemassa olevia sivustokarttoja.

Sivustokartat helpottavat Googlea löytämään sekä indeksoimaan sivustosi kuvatiedostot. Sivustokartat avulla voit myös määrittää mitkä kuvat haluat Googlen indeksoivan.

Kuvien hakukoneoptimoinnin muistilista

Kuvat ovat tärkeässä roolissa hakukonenäkyvyyden kannalta. Oikeaoppisella kuvien SEO-optimoinnilla erotut kilpailijoistasi ja saavutat merkittäviä tuloksia niin hakukonenäkyvyydessä kuin orgaanisessa liikenteessäkin.

Näin SEO-optimoit sivustosi kuvatiedostot:

  • Kirjoita asianmukaiset tiedostonimet, otsikot sekä alt-kuvaukset vastaamaan kuvan sisältöä.
  • Upota tiedostonimeen, otsikoihin sekä alt-kuvaukseen relevantteja hakutermejä. Muista että liika hakusanojen spämmiminen voi johtaa Googlen antamiin sanktiohin.
  • Minimoi tiedostokoot sivuston nopeuden maksimoimiseksi.
  • Panosta kuvien laatuun ja omaperäisyyteen. Joukosta erottuva kuva ajaa sivustollesi liikennettä heikoillakin sijoituksilla Googlen kuvahaussa.
  • Lisää XML-sivustokartat helpottamaan kuvien indeksointia.

Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Liity Muutos Digitalin postituslistalle. Saat sähköpostiisi säännöllisen epäsäännöllisesti julkaistavan uutiskirjeemme, jossa avaamme digimarkkinoinnin parhaita tekniikoita.
Tilaa uutiskirje
Meiltä et saa turhaa postia.