50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Mikä on webhotelli? – valitse hostingpalvelu tarkkaan

Mikä on webhotelli? Kuinka valitsen parhaan hostingpalvelun? Tässä kirjoituksessa avaan tarkemmin kuinka hostingpalvelu toimii ja mitä ottaa huomioon palveluntarjoajan valinnassa.

Jos olet joskus julkaissut verkkosivut tai työskennellyt niiden parissa, olet varmasti törmännyt termeihin webhotelli ja hostauspalvelu. Termit menevät helposti sekaisin, mutta asia on lopulta hyvin yksinkertainen.

Webhotelli on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajalta levytilaa verkkosivujensa ylläpitoa varten. Webhotellipalveluihin kuuluu yleensä perustyökalut levytilan hallinnoimiseen, verkko-osoitteen asetukset ja mm. mahdollisuus omaan sähköpostiosoitteeseen.

Vaikka verkkosivujen ylläpito omalla palvelimella on käytännössä täysin mahdollista, on webhotellin käyttö huomattavasti vaivattomampi ja kustannustehokkaampi vaihto.

Webhotelleja on markkinoilla useita, niin kotimaisia kuin ulkomaisia, joten oikean hostauspalvelun valinta voi olla haastavaa. Tässä artikkelissa kerron webhotellien toiminnasta, sekä jaan muutamia vinkkejä oikean hostingpalvelun valintaan. Hostingpalvelun valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta saat rahoillesi vastinetta ja sivustoasi vastaavan palvelukokonaisuuden.

Mikä on webhotelli? – Hostauspalvelu selitettynä

Webhotelli on palvelu, johon kuuluu verkkosivuston ja sähköpostien ylläpitoon vaadittava tekniikka, verkkosivuston tallennustila sekä domainin ylläpito. Suurin osa webhotelleista eli hostingpalveluista tarjoaa mahdollisuuden räätälöidä palvelun ominaisuudet vastaamaan sivustosi tarpeita.

Webhotelli on ikään kuin vuokrattava virtuaalinen toimitila, joka mahdollistaa verkkosivustosi toiminnan.

Hostingpalveluita on lukuisia, niin kotimaisia kuin kansainvälisiä. Osa webhotelleista on edullisia ja soveltuvan esimerkiksi pienemmän blogin tai oman kotisivun ylläpitoon, ja osa on huomattavasti monipuolisempia ja tehokkaimpia soveltuen suurtenkin yritysten käytettäväksi.

Kuinka valita paras hostingpalvelu?

Eri webhotellit poikkeavat toisistaan merkittävästi, jonka vuoksi oikean palveluntarjoajan löytäminen voi olla haastavaa etenkin ensimmäistä verkkosivustoa perustaessa. Merkittävimmät webhotellien eroavaisuuden liittyvät tekniikkaan, hinnoitteluun sekä käyttötarkoitukseen.

Mihin kiinnittää huomiota hostingpalvelun valinnassa?

  • Sivuston käyttötarkoitus, onko sivusto esimerkiksi oma pieni blogi, yrityksen kotisivut tai verkkokauppa?
  • Hostingpalvelun sisältö: mitä palveluun kuuluu ylläpidon lisäksi?
  • Voiko palvelua laajentaa verkkosivuston kasvaessa
  • Liikennöinti ja levytila
  • Luotettavuus ja asiakaspalvelu
  • Kuuluuko ylläpitoon SSL-sertifikaatti?

Hostingpalvelua valittaessa on hyvä muistaa, että halvin ei ole aina paras. Halvat hostingpalvelut ei välttämättä tarjoa riittäviä ominaisuuksia ja toimintavarmuutta.

Pahimmassa tapauksessa halvimmat webhotellit ovat ylibuukattuja, jolloin saman palvelimen sivustot heikentävät toistensa toimintaa merkittävästi.

Omaan käyttöön halpa webhotelli voi olla varsin riittävä, mutta yrityskäytössä webhotellia valittaessa ei ole syytä pihistellä. Heikko webhotelli voi johtaa teknisesti heikkoon ja hitaaseen sivustoon, mikä tekee pitkällä aikavälillä merkittävää haittaa liiketoiminnalle.

Suomalaisen yrityksen kannattaa valita kotimainen hostauspalvelu, sillä kotimaan sisällä sivuston latausajat ovat pienemmät kuin ulkomaisten webhotellien kautta. Sivuston nopeudella on vaikutus niin käyttäjäkokemukseen kuin SEO:on, joten panostamalla sivuston nopeuteen et anna kilpailijallesi turhaa siimaa.

Mitä hostingpalveluun kuuluu?

Webhotelliin voi kuulua ylläpidon lisäksi esimerkiksi domain, sähköpostit, SSL-salaus tai automaattinen varmuuskopiointi. Lisäksi jokaiseen hostingpalveluun kuuluu hallintapaneeli, jotka voivat erota merkittävästi toisistaan palveluntarjoajasta riippuen.

Ennen webhotellin valintaa on tärkeä vertailla eri palveluntarjoajien kokonaisuuksia. Joissain webhotelleissa yllä mainitut palvelut sisältyvän ylläpitoon automaattisesti.

Muutos Digitalin hostingpalvelu sisältää dedikoidun palvelimen, josta saat tarvitsemasi määrän levytilaa. Valitsemalla meidät ylläpitokumppaniksi, saat käyttöösi mm.

  • Supernopeat MaxIOPs-levyjärjestelmät
  • 24/7 valvottu High Availability -pilvipalvelininfra
  • Uusin Plesk -versio
  • Nginx palvelinvälimuistin

Pyydä tarjous webhotellista

Muutos Digital tarjoaa vain laadukkaampaa hosting-palvelua yhteistyökumppaneidensa kautta. Liitä sivusi osaksi Muutos Digitalin palvelinympäristöä, ja nauti nopeimmasta raudasta, vahvasta tietoturvasta ja 24/7 asiakaspalvelusta!
Pyydä tarjous web-ylläpitopalveluistamme

Domain

Domain eli verkkotunnus on sivustosi osoite verkossa. Domain liitetään hostingpalvelun nimipalveluun, jonka kautta kotisivusi on löydettävissä domainin nimellä.

Domain on usein hostauksen lisäpalvelu, jonka voi hankkia webhotellin tilauksen ohessa. Domain rekisteröidään valituksi ajaksi, jonka jälkeen domain täytyy uusia.

SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti (Secure Sockets Layer) on suojausprotokolla, joka luo suojatun yhteyden sivustolle. Ilman SSL-suojausta yhteys ei ole suojattu, ja kuka tahansa pystyy urkkimaan sivuston ja selaimen välistä tietoliikennettä. Etenkin verkkokaupoissa SSL:n puuttuminen on suuri riski, sillä esimerkiksi verkkopankin tai luottokortin tiedot voivat päätyä vääriin käsiin.

SSL-sertifikaatilla on myös merkittävä vaikutus hakukoneoptimointiin: suojaamattomalla sivulla on turha tavoitella hyviä sijoituksia SERP:eissä. Google pyrkii välttämään suojaamattomien sivustojen näyttämisen hakutuloksissaan.

Sähköposti

Suuri osa yrityskäyttöön tarkoitetuista webhotelleista tarjoaa myös sähköpostipalvelun (esim. etunimi.sukunimi@yritys.fi). Hostingpalveluiden paketteihin kuuluu yleensä 3-10 eri sähköpostiosoitetta.

Sähköpostiosoite yrityksen nimellä kertoo ammattimaisuudesta, sekä on paljon uskottavampi kuin geneerinen sähköpostiosoite. Vaikka et olisikaan perustamassa verkkosivustoa, voit tilata usealta webhotellilta pelkän sähköpostipalvelun.

Levytila

Webhotellia valittaessa on tärkeä huomioida käytössä oleva levytila. Levytilaa kuluttaa sivusto ja sen materiaalit ja sisällöt sekä sähköposti. 

Pienemmälle sivustolle riittää pienempi määrä levytilaa, mutta yrityskäytössä ja suurempien sivustojen kohdalla riittävään levytilaan kannattaa panostaa. Reilu levytila mahdollistaa myös sivuston laajentumisen ja kasvamisen tulevaisuudessa.

Esimerkiksi pienemmän WordPress-sivuston kohdalla 1-5 gigatavua on riittävä määrä levytilaa.

Liikennöinti

Sivuston liikennöinti viittaa sivuston ja kävijöiden välillä liikkuvan datan määrään. Käytännössä jokaisessa hostingpalvelussa datan määrää on rajoitettu, joten sallittu liikennöinti on hyvä tarkistaa ennen webhotellin valintaa. Suurempi määrä liikennöintiä tarkoittaa usein suurempaa hostauksen kuukausihintaa.

Paljonko webhotelli maksaa?

Sivuston ylläpidon hintaan vaikuttaa palveluntarjoaja sekä palvelukokonaisuuden laajuus. Yleensä webhotellien hinnat alkavat muutamasta eurosta kuukaudessa. Suuremmissa kokonaisuuksissa hostauksen hinta voi nousta kymmeniin euroihin kuukaudessa.

Laadukas kotimainen hostauspalvelu maksa keskimäärin noin 10 euroa kuukaudessa. 10 euron kuukausihintaa sisältää usein riittävästi ominaisuuksia ja levytilaa yritystenkin käyttöön.

Webhotellin kohdalla ei tule pihistellä: halvin ei ole paras vaihtoehto.

Kirjoittanut Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.