50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Mitä CMS eli sisällönhallintajärjestelmä tarkoittaa?

Monelle verkkosivujen rakentaminen ja ylläpito tuo ensimmäisenä mieleen pitkät koodinpätkät ja niiden pikkutarkan hiomisen. Jos elät vieläkin siinä uskossa ja epäröit onko oman sivuston luominen järkevää, ota mukava asento ja anna meidän kertoa huomattavasti helpommasta vaihtoehdosta. CMS:t eli sisällönhallintajärjestelmät ovat mullistaneet verkkosivujen ylläpidon ja päivittämisen pysyvästi. Ennen CMS:iä (Content Management System) vaadittiin koodaustaitoja pieniinkin muutoksiin…

BlogiVerkkosivut
Mikä on CMS?

Artikkelin sisältö

Monelle verkkosivujen rakentaminen ja ylläpito tuo ensimmäisenä mieleen pitkät koodinpätkät ja niiden pikkutarkan hiomisen.

Jos elät vieläkin siinä uskossa ja epäröit onko oman sivuston luominen järkevää, ota mukava asento ja anna meidän kertoa huomattavasti helpommasta vaihtoehdosta.

CMS:t eli sisällönhallintajärjestelmät ovat mullistaneet verkkosivujen ylläpidon ja päivittämisen pysyvästi. Ennen CMS:iä (Content Management System) vaadittiin koodaustaitoja pieniinkin muutoksiin sivustoilla, puhumattakaan sivuston rakentamisesta täysin nollista.

Tänä päivänä sisällönhallintajärjestelmien ansiosta esimerkiksi blogiartikkelien julkaisu onnistuu vain muutamalla napin painalluksella. Osa sisällönhallintajärjestelmistä mahdollistaa myös sivuston rakentamisen käytännössä täysin tyhjästä.

CMS:n avulla voit helposti luoda, muokata tai poistaa sisältöä ilman syvällisempää teknistä osaamista.

Sisällönhallintajärjestelmät koostuvat usein käyttöliittymästä (UI), joka antaa lähes vapaat kädet sisällön hallinnointiin, sekä sivuston rakenteen ja sisällön säilyttävästä tietokannasta. Sisällön hallinnoinnin lisäksi CMS mahdollistaa myös sivuston ulkoasun muokkaamisen ja erilaisten teemojen tai ulkoasupohjien hyödyntämisen.

Tässä artikkelissa avaamme hieman tarkemmin, kuinka CMS:t toimii ja mihin eri tarkoituksiin niitä voidaan hyödyntää. Käymme samalla läpi tämän hetken suosituimmat CMS:t sekä niiden keskinäiset eroavaisuudet.

Kuinka CMS toimii?

Sisällönhallintajärjestelmien toimintaperiaate perustuu verkkosivun sisällön, rakenteen ja ulkoasun eriyttämiseen toisistaan. Sisältö tallennetaan CMS:n tietokantaan, kun taas sivuston ulkoasu ja rakenne määräytyy sivupohjissa. Kun sivuston ylläpitäjä haluaa muokata sivuston sisältöä, käyttää hän järjestelmän käyttöliittymää, joka mahdollistaa suuretkin muutokset sisällössä vain muutamalla napin painalluksella.

CMS koostuu usein kahdesta osasta: CDA (Content Delivery Application) sekä CMA (Content Management Application).

CDA on sivuston back-end, joka luo mukautetuista tiedoista toimivan kokonaisuuden eli sivuston infrastruktuurin. Vastaavasti CMA on sivuston front-end, joka mahdollistaa sivuston sisällön hallinnoinnin.

CMS:iin on saatavilla paljon erilaisia lisäosia ja teemoja, jotka laajentavat sivuston ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Erilaisten lisäosien tarjonta on laaja; löydät CMS:n omasta katalogista kaiken hakukoneoptimointia helpottavista plugineista aina verkkokauppalisäosiin.

CMS:ien teemat määrittävät sivuston visuaalisen ilmeen ja ulkoasun. Yleensä nämä teemat ovat valmiita pohjia, joita muokataan drag n’ drop -periaatteella hyödyntäen teemaan kuuluvia valmiita ulkoasuelementtejä.

Useimmat sisällönhallintajärjestelmät mahdollistavat käyttöoikeudet useammalle eri käyttäjälle, mikä mahdollistaa useamman henkilön yhteistyön sivuston muokkaamisessa ja ylläpidossa.

CMS-alustojen edut

  • Helppokäyttöisyys: CMS:t ovat suunniteltu käytettäväksi ilman sen suurempaa teknistä osaamista. CMS-alustojen käyttöliittymät ovat yksinkertaisia ja intuitiivisia, jolloin kuka tahansa pystyy hallinnoimaan verkkosivustoa käyttämättä sen enempää aikaa tai vaivaa käytön opetteluun.
  • Tasainen päivitystahti: Etenkin suosituimmat CMS:t päivittyvät tasaisin väliajoin. Säännölliset päivitykset tuovat alustoille uusia ominaisuuksia sekä parantavat sivuston turvallisuutta.
  • Nopeat muutokset sivustoille: Suurempienkin muutosten ja päivitysten tekeminen sivustolle on helppoa CMS:n kautta.
  • Yhteistyö: CMS-alustat mahdollistavat useamman käyttäjän yhtäaikaisen työskentelyn samassa järjestelmässä. Tämä helpottaa yhteistyötä ja tiedon jakamista eri henkilöiden välillä.
  • Kustannustehokkuus: CMS:n käyttö on kustannustehokasta, sillä et joudu käyttämään rahaa tai aikaa koodaamisen opetteluun. CMS-alustat mahdollistavat siis laadukkaan sivuston toteuttamisen ja ylläpidon maltillisilla kustannuksilla.
  • SEO-ystävällisyys: Useimmat CMS-alustat koostuvat laadukkaasta koodista, jota Google ja muut hakukoneet arvostavat. Lisäksi CMS:iin on tarjolla erilaisia SEO-työkaluja, jotka helpottavat sivuston hakukoneoptimointia huomattavasti.

Kuinka valita paras CMS?

Netti on pullollaan erilaisia CMS-järjestelmiä ja -alustoja. Älä siis valitse ensimmäistä vastaan tulevaa alustaa, vaan vertaa eri CMS:ien vastaavuutta omiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Mihin kiinnittää huomiota sisällönhallintajärjestelmän valinnassa?

  • Turvallisuus
  • Hinta
  • Ominaisuudet ja muokattavuus
  • Lisäosien ja teemojen tarjonta
  • Nopeus ja tehokkuus
  • Asiakaspalvelu ja tuki
  • Alustan käyttäjämäärä
  • Luotettavuus

Suosituimmat CMS-alustat

WordPress

WordPress on ylivoimaisesti suosituin ja käytetyin CMS. Tällä hetkellä noin joka kolmas sivusto on WP-pohjainen. Mekin Muutoksella suosimme WordPress-sivustoja niiden tehokkuuden ja Google-ystävällisyyden vuoksi.

WordPressin etuna on myös helppokäyttöisyys. Kun toteutamme asiakkaalle tuliterän WordPress-sivuston, voi hän itse tehdä muokkauksia ja lisäyksiä sivustolle ilman syvällisempää teknistä osaamista. Kaikki muutokset ovat esikatseltavissa ennen julkaisua, joten vahingon tekeminen sivustolle on harvinaista.

WordPress perustuu avoimeen lähdekoodiin, mikä mahdollistaa sivuston ylläpidon ilman lisenssimaksuja sekä rajattomat mahdollisuudet sivuston kehittämiseen.

Suurimman hyödyn WordPressistä saa irti hyödyntämällä lukuisia WordPress-lisäosia. Lisäosia on tarjolla tuhansia, ja löydät ne helposti WP:n omasta katalogista.

WordPress on käytössä yli 40 miljoonalla verkkosivustolla.

Shopify

Shopify on yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista, joka mahdollistaa verkkokaupan perustamisen ja ylläpidon helposti ja vaivattomasti. Shopify mahdollistaa verkkokaupan luomisen, tuotteiden lisäämisen, tilausten hallinnoimisen, maksujen vastaanottamisen sekä myynnin reaaliaikaisen seuraamisen.

Shopify tarjoaa myös mahdollisuuden erilaisten palveluiden kuten maksu- ja toimituspalveluiden integroimiseksi verkkokauppaan. Shopify on yhteensopiva esimerkiksi PayPalin, Klarnan sekä sekä Stripen kanssa.

Toisin kuin WordPress, Shopify on maksullinen palvelu. Kuukausiveloitteinen hinta skaalautuu valittujen lisäpalveluiden mukaisesti. Näin ollen verkkokauppias voi valita itselleen tärkeimmät ominaisuudet maksamatta penniäkään ylimääräisistä palveluista. Shopifystä on saatavilla kolme eri pakettia, joiden päälle voi valita lisäosia Shopify App Storesta.

Shopify on heti WordPressin jälkeen toiseksi suosituin CMS, jota hyödyntää tällä hetkellä yli miljoona aktiivista verkkokauppaa. Shopifyn etuna on helppokäyttöisyys, monipuolisuus ja skaalautuvuus.

Shopify on käytössä yli 5 000 000 verkkosivustolla.

Magento

Magento on Adoben omistama verkkokauppa-CMS, joka tarjoaa laajat suunnittelumahdollisuudet ja toiminnallisuudet verkkokaupan perustamiseen ja ylläpitoon. Magento on suosittu niin pienten kuin suurten yritysten verkkokauppojen pohjana.

Magento on avoimen lähdekoodin CMS, mikä mahdollistaa sen rajattoman muokkauksen ja kehityksen. Magenton taustalla on aktiivinen kehittäjäyhteisö, joka luo tasaiseen tahtiin uusia ominaisuuksia ja päivityksiä suurelle käyttäjäkunnalle.

Yhteenvetona Magento on monipuolinen ja tehokas verkkokauppa-alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman hyödyllisiä ominaisuuksia. Magento on suosittu eritoten suurempien ja monimutkaisempien verkkokauppojen pohjana.

Magenton perusversio on täysin ilmainen. Maksullisten pakettien hinnat riippuvat valituista palveluista sekä verkkokaupan laajuudesta. Suurempien verkkokauppojen kohdalla voidaan puhua tuhansien eurojen vuosikustannuksista.

Magento on käytössä noin 600 000 verkkosivustolla.

Wix

Wix on monipuolinen CMS, joka tarjoaa laajan repertuaarin ominaisuuksia. Wix on suunniteltu toimimaan täysin ilman teemoja ja lisäosia. Wixin editorista löydät jopa 800 valmista pohjaa, jotka ovat täysin muokattavissa.

Suunnittelutyökalujen lisäski Wix tarjoaa vakiona kattavat SEO-työkalut, jotka antavat intuitiivisen palautteen sivuston SEO-tilanteesta tarjoten konkreettisia kehitysideoita. Wixin etuna on myös erinomainen mobiiliystävällisyys: Wixin kaikki ominaisuudet toimivat saumattomasti myös sivuston mobiiliversiossa.

Wixin hinnoittelu riippuu valitusta paketista. Halvin paketti kustantaa vain 5,50 euroa kuukaudessa kattavampien yrityspakettien hintojen makseassa hieman alle 30 euroa kuukaudessa.

Aloittelijalle Wix on mitä mainioin vaihtoehto. Wix mahdollistaa ammattimaisen ja tyylikkään sivuston luomisen ilman suurempaa kokemusta verkkosivustojen rakentamisesta.

Wix on käytössä noin 8,5 miljoonalla verkkosivustolla.

Webflow

Webflow on täysin selainpohjainen CMS laadukkaiden ja näyttävien sivustojen ja verkkokauppojen rakentamiseen ja ylläpitoon. Webflow tarjoaa käytännössä rajattomat suunnittelumahdollisuudet yksilöllisten sivuston toteutukseen.

Webflow hyödyntää drag n’ drop -työkaluja, mikä mahdollistaa verkkosivuston ulkoasun helpon suunnittelun. Voit toki myös hyödyntää Webflown valmista sivustopohjien valikoimaa, mikä nopeuttaa suunnittelua huomattavasti. Kaikki sivustopohjat ovat täysin muokattavissa vastaamaan omia mieltymyksiä ja näkemyksiä.

Webflow on myös suosittu verkkokauppojen alustana. Webflow mahdollistaa myyvän ja ennen kaikkea toimivan verkkokaupan rakentamisen hyödyntäen valmiita ominaisuuksia. Webflow-verkkokauppaan kuuluu vakiona tuotekatalogi, erilaiset maksutavat, tilausten hallinta sekä erilaiset toimitusvaihtoehdot.

Webflown perusversio on täysin ilmainen. Ilmaisversiosta on karsittu paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi esimerkiksi yritysten tai suurempien blogien kannattaa harkita maksullisia paketteja. Maksullisten pakettien hintahaitari on 14-29 dollaria kuukaudessa.

Webflow on käytössä hieman alle 400 000 verkkosivustolla.

Laadukkaat WordPress-sivuston yrityksesi tarpeiden mukaan

Meillä Muutos Digitalilla on vuosien kokemus tyylikkäiden ja toimivien verkkosivustojen toteuttamisesta, joten tiedämme tasan tarkkaan mikä toimii ja mikä ei. Rakennamme WordPress-sivustot avaimet käteen -paketteina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Laadukas verkkosivusto on yrityksesi paras myyjä, joka työskentelee tauoitta vuorokauden ympäri. Sovitaan lyhyt palaveri ja suunnitellaan yhdessä yrityksesi näköinen sivusto, joka houkuttelee maksavia asiakkaita vuosien ajan.

Pyydä tarjous räätälöidyistä WordPress-sivustoista. Tarjoamme laadukasta verkkosivukehitystä kaikenkokoisille yrityksille.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Liity Muutos Digitalin postituslistalle. Saat sähköpostiisi säännöllisen epäsäännöllisesti julkaistavan uutiskirjeemme, jossa avaamme digimarkkinoinnin parhaita tekniikoita.
Tilaa uutiskirje
Meiltä et saa turhaa postia.

Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.