50 kohdan maksuton SEO-muistilista

Miksi valita WordPress?

WordPress on maailman suosituin verkkosivujen julkaisujärjestelmä, jota käyttää noin 35 % kaikista maailman sivustoista. Lue lisää, miksi valita WordPress muiden julkaisujärjestelmien sijaan.

BlogiVerkkosivut, WordPress
Muutos Digitalin toteuttamat verkkosivut autokorjaamo ja rengasliike Gummille ja Gylmälle

Artikkelin sisältö

Oletko perustamassa ensimm√§isi√§ verkkosivujasi, etk√§ tied√§ kuinka ne toteuttaisit?  Oletko kyll√§stynyt nykyisten verkkosivujen hitauteen, ja etsit parempaa julkaisj√§rjestelm√§√§ vanhan tilalle? Ennen kuin alat opettelemaan HTML-koodauksen alkeita, kerron sinulle huomattavasti helpommasta vaihtoehdosta.

Lukuisat verkkosivustojen sisällönhallintajärjestelmät (CMS) mahdollistavat sivustojen helpon luomisen ilman koodaustaitoja. Näitä julkaisujärjestelmiä on satoja, ja aloittelevalla verkkosivunikkarilla voikin helposti mennä sormi suuhun ja iskeä valinnanvaikeus.

Laajasta valikoimasta yksi kuitenkin nousee muiden yläpuolelle. WordPress on vakiinnuttanut asemansa maailman johtavana julkaisujärjestelmänä ja nauttii suosiota niin aloittelijoiden kuin kokeneiden verkkosivugurujen silmissä.

Alunperin vuonna 2003 julkaistu WordPress on tämän hetken ylivoimaisesti käytetyin verkkosivujen julkaisujärjestelmä, ja mekin Muutos Digitalilla toteutamme kaikki verkkosivuprojektimme nimenomaan WordPressillä.

Tänä vuonna 20. juhlavuottaan viettävä WordPress on sittemmin noussut ylivoimaisesti käytetyimmäksi julkaisujärjestelmäksi: WordPressin markkinaosuus oli viime vuonna jopa 64,2 prosenttia kaikista julkaisujärjestelmistä.

Jopa yli 35 prosenttia kaikista verkkosivustoista käyttää WordPressiä.

Koska mekin Muutoksella suosimme WordPressiä, listaan tässä artikkelissa tärkeimmät syyt miksi valita juuri WordPress muiden julkaisujärjestelmien sijasta. Oli kyseessä pienempi blogi tai yrityksen verkkosivusto, uskallan väittää että WordPressiä parempaa julkaisujärjestelmää et tule löytämään.

Seitsemän suurimman julkaisujärjestelmän markkinaosuudet vuonna 2022. Lähde: W3Techs

WordPressin käyttö on ilmaista

WordPress on avoimeen lähdekoodin perustuva verkkosivujen julkaisualusta jonka käyttäminen ei maksa sinulle euroakaan. Avoin lähdekoodi mahdollistaa myös WordPressin vapaan muokkaamisen: voit muokata lähdekoodia tarpeidesi mukaan ja asentaa vapaasti erilaisia lisäosia ja teemoja.

Huomioi kuitenkin, että joudut joka tapauksessa maksamaan domainista ja webhotellista, joten täysin ilmaisesta sivustosta ei voida puhua.

Helppokäyttöisyys

Aloitetaan perusasioista: WordPress on √§√§rimm√§isen helppok√§ytt√∂inen. Kun teet sivustosi WordPressill√§, et joudu koodaamaan, ja helpoimmillaan voit kasata sivut drag ‚Äėn‚Äô drop toiminnolla valmiista elementeist√§.

Yksinkertaisten sivujen rakentaminen käy käden käänteessä. Hyvin minimaalisella vaivalla ja opettelulla pystyt luomaan yksilölliset ja toimivat sivut, vaikkei aikaisempaa kokemusta verkkosivujen luomisesta olisikaan.

WordPressin käyttöä helpottaa entisestään lukuisat koulutukset ja tutoriaalit aina perusasioista vaativampaan kikkailuun. Ohjeistukset eivät heti lopu kesken: tarjolla on niin WordPressin omia kuin meritoituneiden verkkosivugurujen tekemiä koulutuksia. Ja suurin osa vielä täysin ilmaiseksi.

Näin teet WordPress-verkkosivuston (video):

Video avautuu Youtubessa.

Muokattavuus

Helppokäyttöisyyden lisäksi WordPress tarjoaa käytännössä rajattomat suunnittelu- ja muokkausmahdollisuudet. Täysin vakio WordPress on jo itsessään monipuolinen, mutta laajemmat mahdollisuudet avaat asentamalla erilaisia lisäosia ja teemoja.

WordPress mahdollistaa käytännössä täysin vapaan suunnittelun riippuen asennetusta teemasta ja lisäosista.

WordPressin muokkaus tapahtuu suoraan verkkoselaimessa, joten et joudu lataamaan erillisiä sovelluksia.

Ilman CMS:ää sivuston muokkaaminen vaatisi koodaustaitoja.

WordPressin avulla muokkaat haluamaasi tekstinpätkää tai elementtiä vain muutaman napin painalluksella, ja voit aina esikatsella työsi jälkeä ennen sivuston päivittämistä. Koska sivusto päivitetään manuaalisesti, on mahdollisten virheiden korjaaminen helppoa.

Lukuisat WordPress-teemat

Todelliset sivuston suunnittelumahdollisuudet avautuvat lukuisten WordPress-teemojen kautta. WordPress-teemat ovat valmiita ulkoasupohjia, jotka ovat usein muokattavissa omien mieltymysten mukaisiksi.

WordPress-teema määrittää sivuston visuaalisen ilmeen.

Erilaisia WordPress-teemoja on tarjolla lukuisia, joihin pääset tutustumaan suoraan WordPressin omasta katalogista. Teemoja on tarjolla niin ilmaisia kuin maksullisia.

Esimerkkejä WordPress-teemoista:

 • Hello Elementor
 • Astra
 • Kadence
 • Bricks Builder
 • Storefront (Erinomainen teema Woocommerce-verkkokaupalle)

Suuri valikoima lisäosia

Yksi WordPressin suurimmista eduista on mittava valikoima erilaisia lisäosia. Lisäosat eli pluginit mahdollistavat toimintoja ja ominaisuuksia, mitä WordPress ei vakiona tarjoa.

WordPressin omasta katalogista löydät jopa 60 000 erilaista pluginia.

WordPressiin voit asentaa esimerkiksi:

 • SEO-plugineita kuten All in One SEO ja Yoast SEO
 • Sivunrakennus- ja grafiikkalis√§osia kuten Elementor Builder ja Divi
 • Verkkokauppalis√§osia kuten WooCommerce
 • Turvallisuuslis√§osia kuten Jetpack ja Akismet Anti Spam
 • Nopeusoptimointilis√§osia, jotka auttavat kuvien sek√§ koodin pakkaamisessa ja minifioinnissa

Lisäosia on tarjolla runsaasti, joista suosituimmat ja luotettavimmat löydät suoraan WordPressin katalogista. Pienemmän sivuston kohdalla pääset hyvin alkuun ilmaisilla lisäosilla.

Oikein valitut lisäosat vievät sivustosi kokonaan uudelle tasolle, mutta muista ottaa huomioon, että liian moni yhtäaikainen lisäosa voi hidastaa sivustoasi merkittävästi. Tämän vuoksi lisäosien valintaan kannattaa käyttää aikaa, eikä ladata sokkona kaikkea mitä eteen tulee.

Erinomainen tietoturva

WordPress on useiden tutkimusten mukaan tietoturvallisin verkkosivujen julkaisujärjestelmä. Voit parantaa jo valmiiksi erinomaista tietoturvaa asentamalla erilaisia turvallisuuslisäosia, sekä pitämällä WordPressin ajan tasalla. Huolehdi myös pluginien säännöllisestä päivittämisestä. Muista kuitenkin ottaa varmuuskopio ennen päivittämistä.

Yksi WordPressin eduista on säännöllinen päivitystahti, jonka ansiosta ilmenevät tietoturva-aukot korjataan nopeasti.

WordPress on SEO-ystävällinen

Google rakastaa WordPress-sivustoja. WordPressin koodi on korkealaatuista, jota Google ja muut hakukoneet arvostavat merkittävästi. Alusta myös mahdollistaa sivuston koodaamisen itse, joten vain taivas on rajanasi.

Pelkkä laadukas sisältö tai suuri määrä backlinkejä ei johda automaattisesti hyviin sijoituksiin hakutuloksissa; myös sivuston tekniikan ja koodin on oltava kunnossa.

Sen lisäksi että WordPressin koodi on SEO-ystävällistä, mahdollistavat lukuisat SEO-pluginit laadukkaan sisäisen hakukoneoptimoinnin.

SEO-lisäosat kuten All in One SEO ja Yoast SEO antavat intuitiivisen palautteen jokaisesta yksittäisestä sivusta sekä kehitysideoita sivuston hakukoneoptimoinnin edistämiseksi.

Responsiivisuus РWordPress huomioi myös mobiilikäyttäjät

WordPress ottaa myös mobiilikäyttäjät huomioon. Useiden arvioiden mukaan lähes puolet Google-hauista tehdään tänä päivänä älypuhelimilla ja tableteilla.

Jos sivustosi ei ole optimoitu mobiilille, annat helppoa kilpailuetua pahimmille kilpailijoillesi.

WordPress pysyy ajan hermoilla mahdollistaen käytön uusimmillakin laitteilla. Jos esimerkiksi älypuhelimet syrjäytyisivät uuden innovaation tieltä, ei menisi kauaa että WordPress on optimoitu uudelle alustalle.

Vinkit WordPress-sivuston mobiilioptimointiin:

 • Valitse mobiiliyst√§v√§llinen teema ja lis√§osat
 • Panosta sivuston nopeuteen, vaikka sivusto olisi nopea tietokoneella, voivat latausajat veny√§ mobiililla.
 • Optimoi kuvat: liian suuret sek√§ v√§√§r√§ss√§ formaatissa jaettavat kuvatiedostot voivat hidastaa mobiilisivuja merkitt√§v√§sti

Jatkuvat ilmaiset päivitykset

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä: WordPress päivittyy jatkuvasti. Jatkuvien päivitysten myötä WordPressin mahdollisuudet laajenevat entisestään samalla kun pienetkin tietoturva-aukot korjataan viipyilemättä.

WordPress-päivitysten lisäksi lisäosien ja teemojen päivittäminen ajan tasalla on tehty vaivattomaksi: WordPressiin integroitu päivitystenhallintajärjestelmä huolehtii puolestasi, että sivustosi on täysin ajan tasalla.

WordPress mahdollistaa myös varmuuskopioinnin ennen jokaista päivitystä, jottei ikävän bugin osuessa kohdalle koko sivusto mene nurin.

Laadukkaat WordPress-sivustot räätälöitynä

Vaikka WordPress on julkaisujärjestelmien helpoimmasta päästä, vaatii laadukkaan verkkosivuston rakentaminen aikaa ja jonkin verran osaamista.

Ei hätää, autamme sinua mielellämme yrityksesi sivuston uudistamisessa!

Ota rohkeasti yhteytt√§, sovitaan lyhyt palaveri ja k√§yd√§√§n yhdess√§ koko projekti l√§pi. Toteutamme kaikki WordPress-sivustot aina asiakkaan toiveiden mukaisesti helppona avaimet k√§teen -palveluna. 

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Liity Muutos Digitalin postituslistalle. Saat sähköpostiisi säännöllisen epäsäännöllisesti julkaistavan uutiskirjeemme, jossa avaamme digimarkkinoinnin parhaita tekniikoita.
Tilaa uutiskirje
Meiltä et saa turhaa postia.

Jere Rautiainen

Jere Rautiainen on Muutoksen sisältöspesialisti. Jeren kynästä syntyy monipuolisia sisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa, kiinnostavat lukijoita ja rakentavat uusia asiakassuhteita.